Historisch overzicht
Dit is een historisch overzicht van de geschiedenis van de Gereformeerde Kerken in onze regio na de Afscheiding van 1834. Zoals overal in het land ontstonden ook in het oostelijk deel van de Gelderse Achterhoek Afgescheiden gemeenten, namelijk in Geesteren-Gelselaar (1839), in Winterswijk (1841) en in Aalten (1844). Deze kerken hadden ongeveer in dezelfde streek hun leden wonen als thans onze huidige gemeente.
Doleantie
De Doleantie van 1886 had tot gevolg dat zowel in Aalten als in Winterswijk een Nederland Gereformeerde (dolerende) kerk ontstond. In juni 1892 werden deze gemeenten in het land verenigd tot een kerkverband, de Gereformeerde Kerken in Nederland. Plaatselijk gebeurde dat in Winterswijk reeds in augustus 1892, in Aalten duurde dat tot 1908.
Eerste gereformeerde kerk in Neede
De kerk van Neede werd geïnstitueerd (als dochterkerk van Geesteren-Gelselaar) op 12 juni 1890. waartoe tot 1902 ook de leden behoorden die woonden te Rekken en Eibergen.In dat jaar werd de kerk van Rekken geïnstitueerd, in 1931 werd de naam veranderd in Eibergen-Rekken. Vanaf die tijd waren de kerken van Neede en Eibergen gecombineerd voor de eredienst wat duurde tot 1932 toen ieder zelf een predikant kreeg.
Een afsplitsing van Aalten deed in 1943 de kerk van Lichtenvoorde ontstaan. Met de vrijmaking in 1944 bleef de kerk van Neede bestaan, herinstituering was nodig in Eibergen (1945), Aalten en Winterswijk (beide in 1946). De combinatie Neede-Eibergen werd ingevoerd, terwijl van 1959 tot 1969 Winterswijk ds. K.H. de Groot als predikant had met een uitgebreid consulentschap voor Aalten. Door teruggang van het ledental moest de kerk van Eibergen in 1964 worden opgeheven. De leden voegden zich bi Neede.
De breuk in de kerken in 1969 deed een heel andere situatie ontstaan. De kerkenraad van Neede besloot in meerderheid zich aan te sluiten bij de (latere) Ned.erlands Gereformeerde Kerken. De kerkenraden van Aalten en Winterswijk deden dit eveneens. Door overkomst van leden breidde Neede zich enigszins uituit.
Oorspronkelijk vergaderde de gemeente van Neede in een kerkje aan de Bergstraat, van 1900 tot 1964 in een kerkgebouw aan de Oudestraat. In 1964 werd de kerk aan de Blikweg gebouwd. Vanaf 1977 konden de leden die niet de kerkenraad volgden gebruik maken van het huidige Schakel gebouw, eerst als huurpand en later als eigendom. In 2017 werd door beide gemeenten besloten de scheiding ongedaan te maken en samen als één gemennte de toekomst in te gaan. Ook landelijk kwam een fusie tot stand waarbij het verband van Nederlandse Gerefromeerde kerken ontstond.