Wat betekent geloven?
"Geloof of geloven is de overtuiging hebben dat iets het geval is of iets voor "waar houden" volgens de beschrijving die Wikipedia geeft. Wat houd jij voor waar?
Wat we niet zien
Voor ons als christelijke gemeenschap is de Bijbel, het Woord van God, waar. Wij geloven dat daarin de waarheid over God verteld wordt. In het Nieuwe Testament staat een brief, geschreven door de apostel Paulus, gericht aan de geloofsgemeenschap van de Hebreeën, met een definitie over geloof:
‘Geloof is de zekerheid dat alles waarop we hopen werkelijkheid wordt, het overtuigt ons van de waarheid van wat we niet zien.’ (Hebreeën 11, vers 1)
Geloof is dus verbonden met hoop. Net als geloof is hoop een pijler van het christendom: de hoop van redding door Jezus Christus, de Zoon van God. De derde onmisbare pijler is liefde.
Schepping
Omdat wij geloven dat het Woord van God de waarheid is, geloven wij dat de aarde en de hemel en alles wat bestaat, door God geschapen is. Ook wanneer je niet bekend bent met de Bijbel dan nog kun je zien, en verbaasd zijn over, hoe wonderlijk alles leeft en groeit. Hoe prachtig de planeten op elkaar afgestemd zijn, zodat op deze aarde een ultiem klimaat voor de planten, dieren en mensen bestaat. Hoe onverklaarbaar indrukwekkend deze wereld met alles wat leven heeft door God de Schepper is gemaakt. De Bijbel geeft daar duiding aan.
God's onzichtbare eigenschappen zijn vanaf de schepping van de wereld zichtbaar in zijn werken: zijn eeuwige kracht en goddelijkheid zijn voor het verstand waarneembaar. (Romeinen 1, vers 20a)
Vertrouwen
Geloven is vertrouwen op de altijd aanwezige God, de Schepper. God staat niet op een afstand, maar bemoeit zich met de wereld en de mens die Hij gemaakt heeft. Niets gebeurt buiten hem om. Hij stuurt ons leven. En het is geen eenrichtingsverkeer: God is geen onpersoonlijke kracht, maar iemand die een relatie wil met de mensen. Door gebed kunnen wij altijd met Hem praten en onze dankbaarheid en zorgen delen.
Perspectief
We leven ons leven in afhankelijkheid van God. Hij is de Vader die ons alles geeft wat wij nodig hebben, en Hij leert ons hoe wij in deze wereld het beste kunnen leven. De Bijbel is daarvoor onze belangrijkste kennisbron. Het is ons geloof en vertrouwen dat wij ook ná dit leven eeuwig bij Hem zullen leven in een onfeilbare, duurzame wereld op een vernieuwde aarde.
Consequenties
Het accepteren van Gods beloften en de verlossing door Jezus kun je altijd doen. Er zijn geen voorwaarden aan verbonden. Het heeft wel consequenties: je gaat leven in een relatie met God en met de medegelovigen om je heen.
Leven met God
Hoe leef je met God? Dat lees je in de Bijbel. Daarover praat je met je medegelovigen. Er staat veel in de Bijbel, waaronder hele conrete aanwijzingen voor je leven. Bijvoorbeeld in de ‘Bergrede’ in het evangelie van Matteüs (hoofdstuk 5 tot en met 7) waarin Jezus allerlei wijze raad geeft. Een belangrijke conlusie daarbij is:
Behandel anderen dus steeds zoals je zou willen dat ze jullie behandelen. Dat is het hart van de Wet en de Profeten. (Matteüs 7, vers 12)